CV

Anne Karin ten Bosch, theatermaker en scenografisch ontwerper

 

Na haar studies in de jaren tachtig aan de NLO (nederlands en tekenen) en de kunstacademie Minerva (ruimtelijke kunst en theatervormgeven) in Groningen, vertrok zij in januari 1993 naar Rotterdam. Zij assisteerde daar ontwerper Marc Warning bij ondermeer het Onafhankeljk Toneel en werkte later in diverse projecten met hem samen. Tussen 1993 en 1999 maakte zij deel uit van toneelgezelschap Dood Paard.     

Zij maakt scenografische ontwerpen voor theater en tentoonstellingen en werkt met verschillende gezelschappen, vooral in het vlakke vloer theater; Bonheur, st.Lange Poten/Carla Mulder, jeugdtheater Artemis, Onafhankelijk Toneel, Dood Paard, Ro-theater, Grand Theatre, Marcelo Evelin, Galama&Kho, De Meekers, Het Hans Hof Ensemble, Leine en Roebana, Catherine ten Bruggecate en Porgy Franssen. Daarnaast ontwierp zij een aantal bijzondere ruimtes en tentoonstellingen voor bijvoorbeeld de Rotterdamse Schouwburg (o.m. Choise Radio), het studenten paviljoen van de PQ03 in Praag (2003), het Wereldmuseum Rotterdam “Marokko kunst en design” (2005), en Art Rock in TENT. Rotterdam (2007).

Ze werkt op het grensvlak van vormgeving, beeldende kunst en theater en maakt interactieve performance-installaties o.m. bij het Productiehuis Rotterdam (Rotterdamse Schouwburg). In deze projecten werkte zij samen met componiste Evelien van den Broek en vormt zij een groep bestaande uit andere ontwerpers, kunstenaars, performers en theoretici. Met Gabrielle Uetz, Anat Geiger, Onur Kilincci en Marcelo Evelin werkte zij op deze manier verschillende keren samen. De ontmoeting met 'het andere' en tussen performers en publiek en publiek onderling staat centraal. De installaties staan bij voorkeur in (semi-) publieke ruimtes en richten zich naast het denkvermogen ook op de zintuigelijke ervaring van de bezoeker. Recent wordt deze vorm ook ‘ervaringstheater’ genoemd, een ongelukkige term in haar ogen.

Daarnaast is zij docente scenografie aan de academie Minerva Groningen, waarvoor zij mede het curriculum schrijft. Jaarlijks organiseert zij ism st. Amonet het kleinschalig beeldend theaterfestival “Worteldagen” voor studenten op verschillende locaties in Norg (Drenthe). Vanuit het onderwijs en vanuit haar praktijk schrijft zij over scenografie, de rol van ruimte en visualiteit in het theater en over de werking van ontwerpen. Momenteel schrijft zij haar thesis voor de MA Theatre Studies aan de Universiteit van Utrecht.

image
Concept & ontwerp: Tangerine, Rotterdam - Technische realisatie: Yuna Internetontwerp